Τα πρόσωπα πίσω από το έργο μας

Ευάγγελος Βλαχάκης

Κινηματογραφιστής/ Διευθυντής Φωτογραφίας και επιμορφωτής/εμψυχωτής οπτικοακουστικού εγραμματισμού, με ειδικότητα stop motion animation, ντοκιμαντέρ.

Είμαι κινηματογραφιστήςεπιμορφωτής με μεταπτυχιακό (υποτροφία ΙΚΥ) από το Sheffield Hallam University (MA Cinematography and Digital Media). Από το 1998 διδάσκω κινηματογραφική τεχνική και κινούμενη εικόνα σε κιν/κές και φωτογραφικές σχολές (Παράλλαξη, ESP) , σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και σε σχολεία (εργαστήρι τέχνης δ. Αγ. Παρασκευής, εικαστικό εργαστήρι Αγ. Δημητρίου, Exile Room, Μικρές Ιστορίες κ.α.). Είμαι επισκέπτης λέκτορας στο τμήμα Film Production του University of Worcester. Εχω συνεργαστεί με τον φορέα οπτικοακουστικής εκπαίδευσης ΚΑΡΠΟΣ, με το Νεανικό Πλάνο του διεθνούς κιν/κού φεστιβάλ Ολυμπίας, ως εθελοντής εμψυχωτής στο Future Library (Ρουμάνειος Βιβλιοθήκη Μολάων), ενώ συμμετείχα ως επισκέπτης επιμορφωτής στο πρόγραμμα «Η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει». Έχω δεχθεί τιμητικές διακρίσεις για την επαγγελματική μου δουλειά στα εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, ενώ συνεχίζω να εργάζομαι στην παραγωγή ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και βίντεο κλιπ, ως διευθυντής φωτογραφίας. Είμαι ιδρυτικό στέλεχος της κιν/κής ομάδας ΚΙΝΟglaz από το 2005 και του κινητού φεστιβάλ ταινιών για παιδιά KIDoglaz

Με το πέρας των μεταπτυχιακών μου σπουδών, ξεκίνησα την έρευνα μου στα πλαίσια ενός PhD Film Studies στο University of Exeter, όπου το βασικό θέμα είναι η επίπτωση στην αντίληψη του θεατή για την κινηματογραφημένη πραγματικότητα, όπως επηρεάζεται και διαμορφώνεται από τα ψηφιακά μέσα καταγραφής και προβολής, σε αντιδιαστολή με τα αναλογικά (φιλμ). Η ερευνητική εργασία βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία της, έχει προσφέρει πολύτιμες εμπειρίες προς όφελος της εκπαιδευτικής μου δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, τα εργαστήρια κινούμενης εικόνας, που προσφέρω μέσα από την πλατφόρμα του KIDoglaz , έχουν σε μεγάλο ποσοστό τους διαμορφωθεί και συνταχθεί, με βάση τα υφιστάμενα συμπεράσματα, όπως προκύπτουν από την ερευνητική μου εργασία.

Το σύνολο των γνώσεων που έχω αποκομίσει από την ενασχολησή μου σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, με την τέχνη της κινούμενης εικόνας, οργανώνεται και ταξινομείται διαρκώς, σύμφωνα με τις τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις, που ακολουθώ στενά, ώστε να συγχρονίζεται η αγάπη μου για την τέχνη του κινηματογράφου με τις σύγχρονες απαιτήσεις στην εκπαίδευση και τον γραμματισμό (media literacy) στα οπτικοακουστικά μέσα.

Το πάθος μου είναι επικεντρωμένο στην αναλογική καταγραφή κινούμενων εικόνων που αγγίζουν θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας (ανακύκλωση, βιοποικιλότητα, περμακουλτούρα). Τέτοια θέματα αντιστοιχούν στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι προσωπικά την τέχνη και την τεχνολογία του κινηματογράφου και εκφράζονται αποτελεσματικά από την πολυδιάστατη μορφή οπτικοακουστικής δημιουργίας της 7ης τέχνης.

Δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για τα παιδιά και τους νέους, ώστε να ανακαλύψουν την ομορφιά και το μαγικό χαρακτήρα της κινούμενης εικόνας.

Υλοποιώντας, μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου και του φωτισμού, τα οράματα εμπνευσμένων σκηνοθετών.

Παρέχοντας στους εκπαιδευτικούς τα ανάλογα εφόδια και εργαλεία για την προώθηση του γραμματισμού στα οπτικοακουστικά μέσα (media literacy)

http://www.linkedin.com/in/kinoglaz

melina-vangelis-1-copy

Μελίνα Βλαχάκη

Η μικρή πρωταγωνίστρια της ταινίας μας. Αναλαμβάνει ρόλους μαθήτριας, δασκάλας, ρεπόρτερ και φτιάχνει βίντεο τρέιλερ. Την αγαπάμε!